Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικες μπάλες με χαρτοπολτό (μέρος Α)


Στο καλάθι με τα περιοδικά και τις εφημερίδες είχαν μαζευτεί 
ένα σωρό "ΧΡΥΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ" 
που και δεν μου στάθηκαν αφορμή για καμία ευκαιρία για δουλειά 
(πόσο μάλλον για "χρυσή" δουλειά). 
Εντάξει, ξέρω πως δε φταίει η παλιοφυλλάδα....,αλλά κάποιος πρέπει να την πληρώσει! Να μου φύγει κι ο εκνευρισμός... Έτσι, πήρα την εκδίκησή μου!
Την έκανα κομματάκια και τη μεταμόρφωσα σε χριστουγεννιάτικες μπάλες! 
Και μόνο με 1,90 €!

Η τεχνική του χαρτοπολτού, ή  papier mache έχει διάφορους τρόπους εφαρμογής.
Θα σας δείξω έναν από αυτούς σε δύο μέρη
μιας και μόλις τις έβαψα τις μπάλες και περιμένω να στεγνώσουν.

********************

ΜΕΡΟΣ Α

Υλικά 
που θα χρειαστούμε:

Εφημερίδεεεες....(έκτακτο παράρτημα!)
χαρτοταινία
ξυλόκολα (ατλακόλ)
χλιαρό νερό
ένα μπολ, ή λεκανάκι για ανάμιξη χαρτοπολτού
γυαλόχαρτο

Καταρχήν, δημιουργήστε για βάση μια μπάλα από φύλλα εφημερίδας σε ότι μέγεθος θέλουμε. Πιέστε όσο πιο καλά μπορούμε το χαρτί, ώστε να γίνει συμπαγής η μπάλα μας και την τυλίγετε με χαρτοταινία, για να σταθεροποιηθεί.






Κόψτε λωρίδες από ένα χαρτόνι, ή ρολό χαρτί υγείας και κολλήστε το πάνω στις μπάλες, έτσι ώστε να δημιουργηθούν πιαστράκια για τις κορδέλες


 


Ετοιμάζουμε τον χαρτοπολτό.
Σχίζουμε φύλλα εφημερίδας με το χέρι σε λωρίδες και μετά σε πολύ μικρά κομμάτια.
Ξέρω είναι βαρετό, αλλά προσπαθήστε να μην κόβετε πολλά φύλλα εφημερίδας μαζί, για να γλιτώσετε χρόνο, όπως έκανα εγώ...(τεμπέλα!) γιατί τα κομματάκια που προκύπτουν δεν διαχωρίζονται εύκολα μετά και ο χαρτοπολτός δεν γίνεται λείος, αλλά έχει κομματάκια.

 

δυστυχώς χρησιμοποίησα πολύ μικρό δοχείο για ανάμιξη και δυσκολεύτηκα...

Βάλτε όλα τα κομματάκια σε μια λεκανίτσα και μαλακώστε τα με χλιαρό νερό, τόσο ώστε να μην περισσέψει νερό στον πάτο, αλλά μόνο να μουλιάσουν τα χαρτιά. Αφήστε για 5 λεπτά να απορροφήσουν τα χαρτιά το νερό που χρειάζονται.
Εάν περισσεύει νερό, αφαιρέστε το.
Προσθέστε αρκετή ξυλόκολα και ξεκινήστε να ζυμώνετε το μίγμα, προσπαθώντας να "τσιμπάτε" τα χαρτάκια να σκιστούν ακόμα περισσότερο και να γίνουν "νια-νια" (δόκιμος όρος, αλλά κατανοητός πλήρως). Μη σας αηδιάζει...συνεχίστε μέχρι να νοιώθετε το μίγμα σας όσο πιο λείο και ομοιόμορφο.
(Επίσης, δε το δούλεψα αρκετά, γιατί ανυπομονούσα και δεν το έφτασα στην υφή που έπρεπε)








Όταν ο χαρτοπολτός είναι έτοιμος, απλώστε των με αδρές κινήσεις και πιέζοντας για να σταθεί πάνω στη μπάλα σας, δημιουργώντας ένα στρώμα ομοιόμορφο. Μετά με λεπτές κινήσεις και με τη βοήθεια κάποιου εργαλείου από αυτά που έχουμε για πηλό και γύψο, ή με τη λάμα ενός μαχαιριού, σπατουλάρετε  για να ομαλοποιήσετε όσο μπορείτε την επιφάνεια και να μην έχει πολλά λακουβάκια.








Ο χαρτοπολτός γενικά αργεί να στεγνώσει. 
Αφήστε τις μπάλες πάνω στα σώματα του καλοριφέρ και θα στεγνώσουν πολύ γρήγορα, αλλιώς χρησιμοποιήστε πιστολάκι μαλλιών.

Μόλις στεγνώσουν, τις τρίβουμε γύρω γύρω με γυαλόχαρτο (βάλτε τους άντρες να το κάνουν, τους αρέσει), ώστε να ομαλοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η επιφάνεια.


Σκουπίστε τες για να απομακρύνετε τη σκόνη από το τρίψιμο.

Και τώρα οι μπάλες σας είναι έτοιμες για βάψιμο!

Άλλη τεχνική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την τελειοποίηση της μπάλας είναι το decoupage, ή τεχνική της χαρτοπετσέτας, την οποία όμως δεν έχω κάνει ποτέ, αν και θα ήθελα. Δείχνει ωραία.


Οι δικές μου αυτή τη στιγμή στεγνώνουν κρεμασμένες, αφού τις έβαψα με τέμπερες... 
Αύριο θα σας δείξω τα επόμενα βήματα και βέβαια την τελική τους μορφή!

Φιλιά πολλά


7 σχόλια:

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Να σου π[ω μια ιδέα; την δίδασκα κάποτε στα παιδιά για τις μπάλες.Βαμβακοτεχνία ξέρεις καθόλου τι είναι; Θα πάρεις βαμβάκι και θα το χρωματίσεις με διάφορες αποχρώσεις που θες.Θα το στεγνώσεις στο καλοριφέρ επάνω.Μετά παίρνεις μικρά κομματάκια και τα κάνεις με τα δυο δάχτυλα μπαλίτσες που κολλάς επάνω στη μπάλα ή στην επιφάνεια που θες.Μπορείς να κάνεις ολόκληρο πίνακα έτσι δίνοντας την απόχρωση που ξθες.Πρόσεχε τα μπαλάκια που κάνεις με τα δάχτυλα να είναι ίδια και είναι εύκολο αυτό πίστεψε με.Φιλάκια Αχτιδένια.

Maite - vitoma είπε...

Buen paso a paso Eva.
Bss.

Table Rouge είπε...

Ότι μου αρέσει πιο πολύ είναι ότι μας δίνεις συμβουλές όχι μόνο τι να κάνουμε αλλά και τι να αποφύγουμε. Τελικά οι μπάλες σου έγιναν πολύ ωραίες και ολοστρόγγυλες!! Ανυπομονώ να τις δω και ζωγραφισμένες!! Φιλάκια!!

EVAGELIA VRETTOU είπε...

Αχτιδένια μου, σε ευχαριστώ πολύ για αυτή την ωραία τεχνική που μου περιγράφεις. Δεν την ήξερα και υπόσχομαι να την προσπαθήσω σύντομα.

Table Rouge, δυστυχώς οι μπάλες μου δεν έχουν και το απόλυτα στρογγυλό σχήμα...κλαψ κλαψ, αλλά τις επόμενες θα τις προσέξω περισσότερο. Ελπίζω με το χρώμα και τις χρυσόσκονες να δείξουν ακόμα καλύτερα...Όσο για τις συμβουλές, αυτό είναι το θέμα! Να λέμε και τι πάθαμε, για να μην το ξαναπάθουμε! Φιλιά πολλά

Maite-vitoma, gracias! Bejitos!

Αlex... είπε...

Ευχαριστουμε για το ωραίο μάθημα Ευαγγελια!Περιμένω να δω φωτογραφίες με τις μπαλίτσες ολοκληρωμένες!:)

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Χαρτοπολτό δεν έχω χειρισθεί ποτέ, έχω αρχίσει όμως και φλερτάρω με την ιδέα βλέποντας καθημερινά γύρω μου πράγματα απο αυτό το υλικό.
Οι οδηγίες σου απλές και κατανοητές.
Ανυπομονώ για την συνέχεια και ολοκληρωση!

Σιροπιαστό Μπρόκολο είπε...

ενθουσιάστικα πολύ θα έλεγα...δεν είχα ιδέα γίνεται ο χαρτοπολτός...μία ερώτηση έχω μόνο όταν το τελειώσουμε την χρώματα χρησιμοποιούμε για να το¨"στολίσουμε"??

Που είναι τα αβγά κουνελάκι;

Οι μέρες για το Πάσχα κοντεύουν και μικροί μεγάλοι ανυπομονούν! Θα ξεκουραστούμε από τις καθημερινές μας συνήθειες, θα βρεθούμε με φίλους κ...