Η τεχνική του felting, με την οποία ασχολούμαι κατά κύριο λόγο εδώ κι ένα χρόνο, αν και ξεκίνησε να γίνεται γνωστή στην Ελλάδα τα τελευταία μόλις 2-3 χρόνια, είναι μια πανάρχαια τεχνική επεξεργασίας μαλλιού προβάτου και δίνει το αποτέλεσμα της γνωστής μας τσόχας. Ελληνιστί ονομάζεται και συμπίληση και ουσιαστικά έχει το αποτέλεσμα υφάσματος, χωρίς ραφές, υφαντική ή πλέξιμο. Βασίζεται στην μηχανική επεξεργασία του άγριου μαλλιού ασκώντας πιέσεις, ώστε να συμπυκνωθεί το μαλλί, να αφαιρεθεί ο αέρας μεταξύ των ινών του μαλλιού και να "δέσουν" οι ίνες μεταξύ τους δίνοντάς τους το επιθυμητό σχήμα. Τα αντικείμενα που μπορούν να δημιουργηθούν με felt είναι απεριόριστα. Εκτός από τις απλές μπαλίτσες που χρησιμοποιούμε στα αξεσουάρ, μπορούμε να φτιάξουμε τσάντες, παντόφλες, ρούχα, διακοσμητικά βάζα και μπολ, κούκλες, χαλάκια, καπέλα και ότι άλλο βάζει ο νους σας!!!
Οι συνήθεις τρόποι επεξεργασίας του μαλλιού, με τη βελόνα (needle felting) και με τη βοήθεια νερού και σαπουνιού (wet felting). Υπάρχει ακόμη και η τεχνική του Nuno Felt, με την οποία δημιουργούνται μαντίλες και κασκόλ. Με την τελευταία δεν έχω ασχοληθεί καθόλου.
Τα μαλλιά για το felt υπάρχουν δε διάφορες αποχρώσεις, ενώ υπάρχουν και ειδικές βαφές για να κάνουμε οποιαδήποτε απόχρωση θέλουμε. Επίσης, υπάρχουν και διάφορα είδη μαλλιού, ανάλογα με την ποικιλία ζώου, αλλά και του βαθμού επεξεργασίας που έχουν υποστεί. Έτσι το πιο φίνο μαλλί είναι το merinos και υπάρχουν και πιο άγρια μαλλιά, τα οποία δε γνωρίζω εάν λέγονται κάπως... Και τα δύο είδη μπορούμε να τα επεξεργαστούμε και με τις δύο τεχνικές βελόνας και υγρού felt, όμως ειδικά για τους πιο αρχάριους το πιο άγριο μαλλί "δένει" πιο γρήγορα και δίνει γρήγορα αποτελέσματα στο υγρό felt, ενώ το merinos, μπορεί να θέλει περισσότερη υπομονή, αλλά ειδικά στη βελόνα δίνει ένα πολύ φίνο αποτέλεσμα, όπως προείπα. Επισημαίνω, όμως και πάλι, ότι και τα είδη είδη κάνουν και για τις δύο τεχνικές.
 |
διάφορες αποχρώσεις μαλλιών felt, αριστερά είναι τα merinos κι δεξιά το πιο άγριο... |
 |
δύο είδη μαλλιού |
Τα σύνεργα που θα χρειαστείτε είναι:
Για την τεχνική της βελόνας, εκτός από τα μαλλιά, τις ειδικές βελόνες καρφώματος (πολύ αιχμηρές, προσοχή! Ενδεχομένως να φορέσετε και δακτυλίθρες για αποφυγή τρυπημάτων), το γνωστό σφουγγάρι που χρησιμεύει ως επιφάνειας εργασίας, και ίσως κάποια καλούπια που ειδικά στην αρχή θα βοηθήσουν στη σχηματοποίηση των έργων μας.
 |
σφουγγάρι, βελόνες καρφώματος, τριπλή βελόνα για πιο γρήγορα και
ομοιόμορφα αποτελέσματα και καλούπια για τρισδιάστατα λουλούδια |
Δείτε μερικές καρφίτσες που έχω φτιάξει με τη βελόνα...
 |
μια μικρή δημιουργία μου με υγρό felt |
Για το wet felt χρειάζεστε ελεύθερο νεροχύτη, ή μια μεγάλη λεκάνη, ζεστό και κρύο νερό και λίγο υγρό σαπούνι χεριών ή πιάτων για μικρές δημιουργίες. Αυτά αρκούν για να φτιάξουμε μπάλες, ή άλλα μικρά κομμάτια για να τα χρησιμοποιήσουμε στην κατασκευή των αξεσουάρ μας, ή λουλούδια και άλλα μικρής επιφάνειας αντικείμενα. Για τη δημιουργία πιο μεγάλων επιφανειών, όπως τσάντες, ρούχα, κ.λ.π. χρειάζεστε ακόμα πλαστικό με κυψέλες αέρα (αυτό για τα εύθραυστα, θα το βρείτε με το μέτρο στα χρωματοπωλεία ή μαγαζιά με εργαλεία) και μια επιφάνεια που να είναι σταθερή και εύκαμπτη, του τύπου στρωματάκι για γυμναστική, ή ένα σουπλά με ξυλάκια μπαμπού (όπως αυτό που φτιάχνουν σούσι). Σε αυτή την περίπτωση τοποθετούμε το στρωματάκι κάτω, από πάνω ένα κομμάτι πλαστικού με κυψέλες αέρα, στη συνέχεια στρώνουμε το μαλλί, ραντίζουμε με νερό και σαπούνι (μπορείτε να το κάνετε με βαποριζατέρ) και από πάνω ένα ακόμη κομμάτι πλαστικού με κυψέλες αέρα. Επεξεργαζόμαστε έτσι το μαλλί για να μπορέσουμε να ασκήσουμε ομοιόμορφα πίεση σε όλη την επιφάνεια του μαλλιού και να επιτύχουμε την ομοιόμορφη κατανομή και αποτέλεσμα. Για τριασδιάστατα αντικείμενα, όπως καπέλα, βάζα, διακοσμητικά αντικείμενα, παντόφλες κ.λ.π. χρειαζόμαστε κάτι σαν καλούπι, όπως π.χ. μπάλα για το καπέλο, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τη γλυπτική εξασφαλίζοντας το σχήμα που θέλουμε.
Δείτε εδώ την πρώτη μου απόπειρα για να φτιάξω ένα τσαντάκι... η βάση έγινε με wet felt, όπως και το χερούλι, ενώ τις λεπτομέρειες τις πρόσθεσα με τη βελόνα.
Να και μερικές εξαιρετικές δημιουργίες που βρήκα με μια σύντομη αναζήτηση στο google...
Και για το τέλος σας άφησα τα πιο εντυπωσιακά...
δείτε αυτά τα καταπληκτικά φορέματα και άλλες δημιουργίες της ίδιας καλλιτέχνιδας με την τεχνική του nuno felt εδώ
Και μετά από τόση θεωρία, θα ακολουθήσει και πρακτική εξάσκηση σε επόμενες αναρτήσεις με φωτογραφίες, βίντεο (εάν τα καταφέρω...), λεπτομέρειες και συμβουλές!
Stay tuned!